Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Dricka eller inte? Fem vinfel att ha koll på

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-05-10 09:49  |  Lästid: 2 minuter

vin_defekter
Det händer ju då och då att en flaska vin är defekt på ett eller annat sätt. Men för en otränad drickare är det inte alltid helt lätt att veta vad som är vad – eller om det ens är en defekt. Här är några vanliga avvikelser – och hur du hanterar dem:

1. KORKDEFEKT
Det här handlar INTE om att det kommit några smulor kork i vinet, för det påverkar inte alls. Bara att plocka bort och fortsätta dricka. Korkdefekt är istället en kemisk reaktion som kan drabba viner med naturkork (viner med skruvkapsyl eller plastkork kan alltså aldrig vara korkdefekta) och som får vinet att dofta fuktig jordkällare, blöt kartong eller blöt hund.

Dricka eller inte?
Nej! Vinet kommer smaka helt dött och platt. Lämna istället tillbaka till Systembolaget och få en ny flaska.

2. FÖR GAMMALT
Vin är en levande vätska, och det händer såklart att även vin passerar bäst-före-datum. Du känner igen det på att all vital frukt är borta från doften, och kvar finns bara en unken doft av blöt svamp. Smaken kommer att vara platt, urvattnad och endimensionell.

Dricka eller inte?
Nej.

3. OXIDATION
Viss oxidation – det vill säga att vinet kommer i kontakt med luft – kan vara bra för ett vins mognadsprocess. Men för mycket syrekontakt förstör vinet. I röda viner kan du direkt se på färgen om det är oxiderat: vinerna får brunorange färg, och smaken blir bitter och torr.

Dricka eller inte?
Nja. Om vinet är kraftigt oxiderat är det bara att hälla ut, men om vinet bara är lite lätt oxiderat kan det fortfarande gå att dricka. Vissa smaklökar gillar det, andra inte.

4. REDUKTION
Motsatsen till oxidation, det vill säga att vinet istället utsatts för för lite luft under vinmakningsprocessen och lagringen. Känns igen på en doft av svavel, uppbrunnen tändsticka, eller – ja – fis.

Dricka eller inte?
Ja/nja. Oftast räcker det att lufta vinet en stund. Häll på karaff eller i stora glas och snurra lite, så luftas reduktionen bort.

5. FÄLLNING
Med röda viner kan det ibland samlas röda flagor i botten av flaskan, och i vita viner kan det förekomma små kristaller, som nästan ser ut som glasbitar. Inget av detta är farligt eller ens något som påverkar vinets smak. Bara att sila bort och fortsätta dricka.

Dricka eller inte?
Ja!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 12:10