Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

 

”Fatkaraktär” – vad är det?

ekfat

”Fatkaraktär” är ett ord som förekommer frekvent i beskrivningar av vin. Men vad betyder det egentligen? Hur påverkar faten smaken?

Svaret på den frågan är väl inte helt enkel, eftersom typen av ek, storleken på tunnorna och hur man eventuellt behandlar dem (till exempel om man bränner insidan) har stor inverkan på slutresultatet.

Annons

Men för att göra det lite enkelt: generellt känns fatkaraktären oftast som dofter och smaker av vanilj, smörkola och nysågat trä eller sågspån. Ibland kan man även känna rostade toner (tänk rostat bröd) eller kokos.

De vanligaste ektyperna man pratar om är europeisk (oftast från Frankrike) och amerikansk ek. Den europeiska eken har täta porer medan den amerikanska eken är mer porös och därför utsöndrar mer smakämnen. Ett tydligt och bra exempel på det är Rioja, där den amerikanska eken varit överlägset vanligast – vilket också bidrar starkt till Riojavinernas tydliga vaniljkaraktär.

Framför allt är det röda viner som lagras på fat men det förekommer även bland vita, som till exempel vit Bourgogne.

Testa att sniffa nästa gång du öppnar en pava och se om du känner fatsmakerna!

Dela
Tweeta
 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar