Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Fem grymma varianter av Vodka Martini

vodka_martini
En av mina absoluta favoritdrinkar i hela världen är också en av de allra enklaste att göra: Vodka Martini. Ren, fräsch, god, enkel – och den perfekta aperitifen.

Jag tycker att Noilly Prat (nr 8610, 129 kr) är en utmärkt vermouth i de här sammanhangen. Vilken vodka man använder är såklart en smaksak. Personligen gillar jag mer smakrikt, som Belvedere eller Purity Vodka (nr 86519, 480 kr).

Annons

Om man vill gå på en mer neutral variant slår jag ett slag för den gamla hederliga Stolichnaya Premium Vodka (nr 95, 219 kr).

Här är fem fenomenala varianter på den här klassikern:

Klassisk Vodka Martini:
Jag tycker att fokus verkligen ska ligga på vodkan, och brukar köra ungefär 8 delar vodka, 1 del vermouth.

8 cl vodka
1 cl vermouth

Häll ner i en mixer och rör om med is. Sila av ner i ett glas som fått stå i frysen ett par timmar. Garnera med en bit citronskal (ja, jag föredrar citron framför oliv).

Smoky Martini:
En stor favorit. Ger drinken ännu mer karaktär och stuns. Passar bra även som post dinner cocktail.

8 cl vodka
1 cl vermouth
Några droppar rökig whisky
Apelsinskal

Blanda martinin som i orignalreceptet, men innan du häller upp drinken häller du upp någon centiliter rökig whisky i glaset och rullar runt så att hela insidan täcks av wirren. Häll sedan ut whiskyn och slå upp martinin. Garnera med apelsinskal.

Dirty Martini:
Här kommer däremot oliven till sin rätt. Gör en klassisk Vodka Martini och addera några droppar olivspad (tycker det blir allra godast med spad från hela oliver med kärnor). Garnera med en oliv.

Black Pepper Martini:
Den här kör man kanske snarare som pick-me-up framåt nattkröken snarare än som aperitif. Förbannat gott i alla fall.

Blanda ihop den klassiska varianten, men istället för citron så garnerar du med grovt malen färsk svartpeppar och ett par syltlökar.

Burnt Martini:
En slags blandning av den klassiska och den Smoky.

8 cl vodka
1 cl whisky (i det här fallet en mer ordinär variant snarare än en rejält rökig)
Garnera med apelsinskal – eller skippa garnityrer helt och hållet

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar