Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

 

Gott till asiatiskt

Asiatisk mat ställer ofta speciella krav på dryckesvalet. Smakrika kryddor, mycket syra, mycket sötma omvartannat gör att det emellanåt kan vara knepigt att hitta rätt dryck att skölja ner maten med. Men det finns några enkla tips som kommer att förgylla måltiden.

Annons

En öl av det ljusare slaget är givetvis ett perfekt val i alla lägen – det är ingen slump att ölsorter som Singha, Asahi och Chang blivit världssuccéer. Friskt, fräscht, lätt, läskande, törstsläckande. Helt enkelt alla rätt. Ett solklart val i de flesta lägen tycker jag.

Men ibland vill man dricka vin. Och då kan man minnas följande: Hettan i asiatisk mat trivs framför allt mycket bra i sällskap med antingen aromatiska vita viner med lagom syra, bra blommighet, frukt och lite fett. Blommigheten och frukten kommer göra att vinet står upp mot de kraftiga smakerna, samtidigt som det dämpar kraften i maten och fräschar upp. Bra druvor att lägga på minnet är till exempel Gewurtztraminer, Muscat, Viognier eller Riesling med lite mer dämpad syra. Eller varför inte Pinot Gris!

Igår lagade jag en kycklingrätt med ingefära och purjölök – ett recept från Restaurang Ho’s i Stockholm som jag snodde från förra veckans Svenska Dagbladet:

hos520

Eftersom jag gillar mat med bra drag adderade jag en hel del chili (plus lite lime för att balansera upp). Och till det blev det den här pavan, en Pinot Gris Réserve 2012 från Pierre Sparr (nr 2190, 131 kr):

pierresparr520

En helt lysande kombo! Vinet har massor av blommiga och fruktiga toner av päron, litchi, fläder och honungsmelon, och har dessutom aningen sötma. Som ni ser i receptet ingår det rätt mycket socker i receptet och därför fungerar ett vin med lite sötma i extra bra: Grejen är att sötma i mat dödar sötma i vin (vilket är anledningen till att man har just söta viner till desserter – skulle du servera en söt chokladdessert till ett syrligt vin kommer det att smaka riktigt illa…), precis som syra i mat dödar syra i vin.

Testa! Även om, som alltid, de personliga prefenserna såklart ska styra – gillar du ekfatslagrat rött med tuffa tanniner till den starka maten så gör du.

Dela
Tweeta
 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar