Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Hetaste vintrenderna 2014

redwine200Robert Parker är namnet på världens kanske mest kände – och erkände – vinskribent (även om jag personligen inte alltid delar hans åsikter). 1978 började Parker ge ut tidskriften The Wine Advocate och idag har den från början lilla publikationen vuxit till ett monster med enormt inflytande över vinvärlden. Han var också den som började betygsätta viner på en skala från 50 till 100, och att få över 90 poäng av Parker, eller över 95 – hallelujah! – innebär för många vinmakare omedelbar framgång, rikedom och berömmelse.

Annons

Så även om man inte måste hålla med om allt han skriver är det högst intressant att läsa när Robert Parker listar det han tror kommer bli de hetaste vintrenderna 2014. På sitt twitterkonto listar han bland annat följande av intresse:

  • Vi kommer få se ett allt större motstånd när det gäller dyra (läs överprisade) viner från mediokra årgångar (som till exempel 2011, 2012, 2013 från Europa).
  • Så kallade ”naturliga” eller ”autentiska” viner (eller den svepande termen ”ekologiska” som vi ofta använder i Sverige) kommer allt mer anses vara ren bluff – eftersom inga seriösa vinmakare använder tillsatser.
  • Argentinska viner på Malbecdruvan, samt krispiga vita argentinare från Torrontes, kommer välförtjänt få fortsatt höga betyg.
  • Pinot Noir-älskare kommer att springa benen av sig för att få tag i Oregon-viner årgång 2012 och Kalifornien-pavor årgång 2012 + 2103.
  • Vin och vinkunskap kommer fortsätta att bli allt mindre elitistiskt (hurra!).
  • Prosecco och Cava kommer att stjäla en del både intäkter och stjärnglans från klassikern Champagne.

Jag tror att han har rätt här (förvisso inga unika profetior men whatever). Och jag kommer personligen springa benen av mig för Oregons 2012:or…

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar