Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Läsarfråga: Mat till sake?

Andreas Grube  |  Publicerad 2014-05-15 09:40  |  Lästid: < 1 minuter
sashimi_sushi

Med anledning av inlägget om sake frågar sig signaturen Cris – vaket och rimligt – vad man egentligen ska äta för mat till saken.

Det snabba svaret där blir: Ät något japanskt. Sake passar generellt lysande till sushi, sashimi, yaki niku, tempura och annat gott.

Det långa svaret blir däremot: Det beror på vilken sake du har i glaset.

Men ungefär så här: En sake med aningen sötma i kommer att fungera utmärkt till sushi, eftersom man oftast har ganska rejält med socker i riset. En torrare variant blir lysande till sashimins råa renhet.

En lagrad sake korkar du upp om du till exempel serverar en lätt halstrad eller bränd tonfisk som du doppar i soja. Och till efterrätten, kanske en rabarberpaj med vaniljsås, tar du fram den sakevariant som kallas umeshu – väldigt söt och med smak av mandelkubb och mosade jordgubbar.

Utbudet är som sagt skralt på Systembolaget, men vill ni veta mer om sake rekommnderar jag ett besök på akebono.se, som drivs av en av världens främsta sakekännare, Åke Nordgren. Vet att han också arrangerar en hel del provningar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 16:32