Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

 

Omdebatterade mellanölet fyller 50

mellanol_ica
Mellanöl i livsmedelsbutiken. Bilden tagen av Ica.

Ett farligt slag mot folkhälsan eller ett smart sätt att stävja spritdrickandet? Åsikterna var många när mellanölet introducerades i Sverige för exakt 50 år sedan.

Annons

En kort historielektion: Det var dåvarande finansminister Gunnar Sträng som 1957 tog upp frågan om att införa ett öl med en alkoholstyrka mellan starköl och pilsner. Då blev det inget av med den saken men 1964 togs frågan upp igen, klubbades igenom, och i oktober 1965 lanserades mellanölet.

Grundtanken var att minska drickandet av starksprit i Sverige. Men mellanölet blev en storsäljare och verkligheten visade att många, framför allt unga, drack sig berusade på mellanöl istället.

Så 1977 avskaffades det och sedan dröjde det till 1992 innan det infördes två olika öl i ”mellanölsklassen”, en med volymprocent mellan 2,25-3,5 (det vi ofta kallar folköl, och som finns i matbutikerna) och en med volymprocent 3,6-4,5 (som bara får säljas på Systembolag och restauranger).

Läs mer:
Helgbuteljer: Tre fina folkölsfavoriter

Lysande folköl i matbutikshyllan

Brooklyn Brewerys första folköl

Dela
Tweeta
 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar