Hoppa till innehåll

Sippa whisky som ett proffs

Om du blev sugen på whisky efter det förra inlägget kommer här några tips på hur du ska attackera whiskyn om du vill framstå som ett fullblodsproffs. Träffade whiskylegendaren Martin Markvardsen häromdagen, en dansk-skotsk whiskyprofet med ungefär 20 års erfarenhet som producent, författare, föreläsare och fantast. Så här säger han: 1. Ta dig tid att … Continued

provsmaka_whisky

Om du blev sugen på whisky efter det förra inlägget kommer här några tips på hur du ska attackera whiskyn om du vill framstå som ett fullblodsproffs.

Träffade whiskylegendaren Martin Markvardsen häromdagen, en dansk-skotsk whiskyprofet med ungefär 20 års erfarenhet som producent, författare, föreläsare och fantast. Så här säger han:

1. Ta dig tid att dofta ordentligt innan du börjar dricka. Näsan känner många fler nyanser än tungan.

2. Ta en klunk och håll den i munnen åtminstone tio sekunder. Gurgla runt, känn munkänslan.

3. Ta dig ännu mer tid. Njut av eftersmaken, se hur länge den stannar kvar och känn efter hur många nyanser du kan känna, och vilka smaker som försvinner och vilka som kommer i andra vågen.

4. Tillsätt någon droppe vatten (och här pratar vi en minimal droppe!). Gör om doft- och smakproceduren och se hur whiskyn utvecklas tillsammans med vattnet. Droppa eventuellt i ytterligare någon droppe vatten och se hur utvecklingen fortsätter.

5. Men framför allt – det finns inga regler. Whisky ska njutas!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.