Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Sippa whisky som ett proffs

provsmaka_whisky

Om du blev sugen på whisky efter det förra inlägget kommer här några tips på hur du ska attackera whiskyn om du vill framstå som ett fullblodsproffs.

Träffade whiskylegendaren Martin Markvardsen häromdagen, en dansk-skotsk whiskyprofet med ungefär 20 års erfarenhet som producent, författare, föreläsare och fantast. Så här säger han:

Annons

1. Ta dig tid att dofta ordentligt innan du börjar dricka. Näsan känner många fler nyanser än tungan.

2. Ta en klunk och håll den i munnen åtminstone tio sekunder. Gurgla runt, känn munkänslan.

3. Ta dig ännu mer tid. Njut av eftersmaken, se hur länge den stannar kvar och känn efter hur många nyanser du kan känna, och vilka smaker som försvinner och vilka som kommer i andra vågen.

4. Tillsätt någon droppe vatten (och här pratar vi en minimal droppe!). Gör om doft- och smakproceduren och se hur whiskyn utvecklas tillsammans med vattnet. Droppa eventuellt i ytterligare någon droppe vatten och se hur utvecklingen fortsätter.

5. Men framför allt – det finns inga regler. Whisky ska njutas!

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar