Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

 

Sju grymma öl- och ostkombinationer!

ol_och_ost
Ost och vin är ju en klassiker. Men öl och ost är minst lika passande – och något som jag själv faktiskt kan föredra, eftersom det ger en lite fräschare känsla.

Här är några lysande kombos att prova:

Porter/stout + grönmögelost:
En klassisk kombination som gifter sig perfekt. Ölen får gärna ha viss sötma i sig för bästa resultat. Testa exempelvis Stoodley Stout (nr 11915, 20,90 kr) eller varför inte klassikern Carnegie Porter (nr 1497, 16,50 kr).

Annons

Pilsner + vitmögelost:
Brie eller camembert har en mjuk, len och nästan gräddig ton som gör sig lysande med egentligen vilken pilsner som helst, gärna ofiltrerad.

IPA + cheddar:
Beskan i ölet tillsammans med den syrliga och lite nötiga cheddarn är helt perfekt kombination. Men man vill inte ha överdrivet mycket alkohol i ölen. Testa till exempel Lagunitas IPA (nr 89607, 22,90 kr).

Lambic + Roquefort:
Så här riktigt salta ostar gör sig prima med fruktstinn belgisk öl som Lambic. Testa till exempel att servera Roquefort och Oude Kriek Boon (nr 1673, 55 kr) istället för efterrätt.

Mörk belgisk ale + kittost:
Kombinationen av exempelvis tallegions stora smaker och lätt jordiga nyans med ölens djupa och lite söta fruktighet är kort och gott himmelsk. Chimay Blå (nr 1651, 31,90 kr) är ett toppenval i sammanhanget.

Engelsk ale + lagrad Gruyere:
Gruyere får den här underbart nötiga och lätt karamelliserade smaken när den lagrats länge, en smak som balanseras väl med sirapstonerna i förslagsvis Newcastle Brown Ale (nr 1538, 15,90 kr).

Saison + getost:
Getostar kännetecknas generellt av en rejäl syra, vilket vägs upp bäst av ett friskt öl som Saison. Testa förslagsvis Saison Citra (nr 11566, 24,90 kr) eller lite stöddigare Stillwater Stateside Saison (nr 11824, 37,90 kr).

Dela
Tweeta
 


DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Laddar