Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Syra i vin – så smakar det

Andreas Grube  |  Publicerad 2014-09-22 10:28  |  Lästid: < 1 minuter

citronskiva
Syra är en mycket viktig komponent i vin och ni kan ofta läsa, både på den här bloggen och i andra forum, om exempelvis ”låg syra” eller ”fräsch syra”.

Men vad betyder det egentligen, och framför allt – hur smakar syran?

Enklaste sättet att uppleva syra är helt enkelt att smaka på en bit citron. Gör du det kommer du märka hur det liksom utsöndras saliv på sidan av tungan. Och där har du det. Ju mer det vattnas i munnen desto högre syra, enkelt förklarat.

Sedan handlar det såklart om att lära sig skillnaden på hög, balanserad och låg syra – och det gör man bäst genom att prova, prova, och åter prova.

Personligen gillar jag viner med hög syra eftersom jag tycker att det ger en fräsch och krispig känsla i munnen, plus att de fungerar utmärkt med feta och salta maträtter. Men det är givetvis individuellt. Testa och se vad du själv föredrar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 14:34