Som bekant är det kräftfesttider nu, och då sitter det såklart fint med en hemkryddad nubbe. Här är tre snabba recept med olika smak som du hinner klart med innan helgen.
Jag tycker att klassikern Brännvin Special (nr 139, 174 kr) fungerar bra som bas tack vare att den är så pass transparent i smaken men även annan neutral vodka eller brännvin fungerar bra.
Morfars porsbrännvin:
En snaps med rejäl bred smak och aningen bitterhet.
1 flaska brännvin (700 ml)
1-2 rejäla kvistar pors (snapsen tar smak redan efter cirka 12 timmar men personligen föredrar jag om den får stå i alla fall ett dygn)
Eventuellt någon tesked honung för att balansera upp beskan
Snabba citron- och dillsnapsen:
Fräsch och örtig. Kort och gott perfekt till kräftorna.
1 flaska brännvin
8 dillkvistar
1 citron
1 tesked honung
Skala citronen, gärna lite snyggt i en spiral (men tänk på att inget av det vita ska med bara det gula skalet). Pula ner citronskal och dill, pressa ner någon centiliter citronsaft och häll på honungen.
Låt stå över natten.
Flädernubben:
Flädern har ju redan blommat ut så här bygger det på att du har (eller kan få tag i) torkade blommor.
1 flaska brännvin
5 rejäla fläderblommor
Skal från en halv citron (gärna i en tjusig spiral)
En halv tesked socker
Ska helst stå och dra i åtminstone tre dygn.