Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

10 saker som kännetecknar en perfekt cocktailbar

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-06-02 10:40  |  Lästid: 2 minuter

cocktailbar
1. Inredningen
Färg, form och möbler måste vara inbjudande, bekväma, avkopplande och mysiga. Gillar personligen både stramt och stilrent med betong och stål som mörkt och murrigt med trä och tjocka tyger.

2. Atmosfären
Här spelar såklart själva inredningen stor roll, men också saker som musikval, ljudvolym och ljusstyrka avgörande. Dämpat och stillsamt är min melodi.

3. Bardisken
Det bästa som finns är ju att hänga i baren, och baren behöver därför vara rymlig, bekväm – och såklart snygg. Också viktigt att barstolarna har lagom höjd, man vill inte sitta för lågt och känna sig som en småtting vid ett barnbord.

4. Drinklistan
Såklart. Det är ju själva kärnan för en cocktailbar. Personligen gillar jag en blandning av egna signaturcocktails och twistar på gamla klassiker. För min egen del går jag oftast på smakrika och spritstarka drinkar på brunsprit, gärna klassiker som Old Fashioned eller Vieux Carré. Om jag vill ha något fräschare får det gärna vara vodka- eller ginbas.

5. Gjort från grunden
Alla juicer, siraper och andra tillbehör ska givetvis vara gjorda på plats. Vilket också är en självklarhet för alla barer med självaktning.

6. Spritsorterna
Omsorg i urvalen av grundsprit signalerar genast kvalitet. Med ett bra urval av premiumprodukter på hyllorna – till exempel Purity och Belvedere bland vodkorna, Tanqueray 10 och Star of Bombay bland ginerna – känner jag mig trygg att beställa i princip vad som helst. Givetvis vill jag också gärna se ett schysst register av högkvalitativ brunsprit som cognac, armagnac och whisky.

7. Servicen
Kunnigt och vänligt är ledorden. Men även prestigelöshet och öppenhet är en viktig nyckel. I en bra cocktailbar ska man lika gärna kunna beställa en vanlig GT som något avancerat och komplicerat.

8. Vinlistan
Eftersom jag är en sucker för vin uppskattar jag om det finns et hyfsat utbud av vin på glas även i en cocktailbar. Det behöver inte vara vansinnigt många olika sorter, men gärna någorlunda bredd vad gäller stilarna: några lättare viner på druvor som pinot noir och gamay och några stramare rackare på exempelvis cabernet sauvignon eller nebbiolo. Gillar också alltid när det finns mer än bara en champagne på glas.

9. Ölen
Några bra öl på tapp och flaska är alltid på sin plats så att man kan släcka törsten och fräscha upp smaklökarna efter ett par mastiga cocktails. Starka belgiska sorter behövs inte för min del – enkla törstsläckande lager eller pale ale räcker gott.

10. Tilltuggen
Det är lätt att bli småhungrig om man sitter och läppjar på cocktails i några timmar, och då älskar jag om baren kan slänga fram några enklare smårätter. Lite chark och ost räcker gott, däremot går chips och nötter bort.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 12:10