Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

18-åringen tar hem smaksegern

tasting_highlandPark

Som sagt, fick testa lite grejer ur Highland Parks utbud när jag ändå var på plats på Orkneyöarna. Och mitt tips efter den här flighten: satsa på 18-åringen.

1. New make (längst till vänster): Det är alltid roligt och givande att först få testa ett destilleris new make, det vill säga den rena sprit som kommer ur destilleringsapparaterna innan fatlagringen påbörjas. Ofta hittar man grunden i destilleriets stil här, i det här fallet honungssötma från ljungrötter, fräschör, kryddighet och en ganska tydlig ton av anis.

Annons

2. 12 YO (nr 531, 399 kr): Lagrad på spansk ek. Tydlig sötma, lätt rökighet och med fin fruktighet från persika och aprikos. Enkel men stabil allroundwhisky.

3. 15 YO (nr 10419, 569 kr): Lagrad på amerikansk ek. Mycket mer nötter, kokos, vanilj och fatkaraktär. Fortfarande tydlig sötma och lätt rökighet.

4. 18 YO (nr 487, 699 kr): Lagrad på europeisk ek och som sagt min personliga favorit i den här sextetten. Mycket smakrik och komplex – och på samma gång ytterst välbalanserad och elegant.

5. Freya (nr 40499, 1 499 kr): Den här den tredje utgåvan i Valhallaserien har lagrats på amerikanska bourbonfat och är vid en första sipp mjuk och sötblommig. Men efter några sekunder smyger sig den brännande känslan på i svalget som ett bakhåll. Jag känner brända mandlar, torkade apelsinskal, pepprighet och sötma i smaken.

6. 25 YO (nr 70135, 2 199 kr): Lagrad på spansk ek. Bjuder på nötter, kanel, anis, mandel, kardemumma och en fin sälta. Eftersmaken sitter i evighetslänge.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar