Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

6 vanliga dryckesmisstag på midsommar – så undviker du dem

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-06-19 08:31  |  Lästid: 2 minuter

midsommar_misstag
Snapsen
Visst, en immande kallt nubbe är härligt och aptitretande, men faktum är att de flesta serverar snapsen alldeles för kall. Nubben mår inte alls bäst av att ligga i frysen – kylan dödar massa av smakerna och dofterna – utan ska hellre serveras kylskåpskall runt 8 grader.
Ett bra tips är däremot att förvara glasen i frysen fram till servering.

Vinet
Till skillnad från snapsen dricker vi ofta vårt rödvin för varmt, inte minst om det är en solig och varm sommardag. Rödvin mår generellt bäst av att serveras mellan 16-18 grader (och ännu svalare om det handlar om lätta röda viner som Bourgogne eller Beaujolais), så ställ in vinet i kylen någon timme innan servering så blir det perfekt.
Det vita vinet kan du istället ta ut från kylen någon halvtimme före servering för att uppnå maximal smakupplevelse.

Ölen
Skippa den allt för alkoholuppumpade bärsen till midsommar, det blir ju ändå ofta ett rätt stort intag av alkohol under lång tid. Det finns gott om öl som trots lägre alkohol bjuder på stora smaker – många bra mikrobryggerier gör till exempel riktigt bra folköl och mellanöl, bara att botanisera i din lokala livsmedelsbutik.

Inte jordgubbar och champagne!
Jag vet, jordgubbar och champagne känns ju som en riktigt somrig klassiker. Och visst, det kan ju kännas lyxigt och flärdfullt, men nej, det är faktiskt en rätt värdelös kombination. Jordgubbar är alldeles för söta för att fungera med vanlig champagne och får skumpan att smaka surt och trist. Vill du absolut dricka något bubbligt till jordgubbarna ska du satsa på ett mousserande som också har bra med sötma i sig. Systembolagets ”smakklockor” är en bra guide.

Det bästa först
Inled hellre med den bra flaskan än den medelmåttiga boxen. Dina smaklökar kommer försämras ju längre dagen och kvällen lider så passa på att njuta av kvalitetsgrejerna först.

Drick med förstånd
Japp, jag tar gärna på mig moralhatten en stund… Midsommar är som bekant en av de helgerna på året då vi dricker allra mest. Och såklart det måste vara ok att fira och unna sig något riktigt gott, men drick med någorlunda måtta. Inte minst för alla barnens skull så att de slipper vettlösa, redlösa eller aggressiva vuxna i sin närhet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar