Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

7 sätt att använda whisky i mat

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-01-31 11:15  |  Lästid: 2 minuter

Att läppja på ett glas riktigt bra whisky är ju fullkomligt fantastiskt. Men whisky är också i allra högsta grad användbart som ingrediens och krydda i matlagningen.

Här är sju smaksensationer du måste testa.

hollandaise
1. Hollandaisesås med whisky
Lika enkelt som det låter. Preparera en helt vanlig hollandaise och spetsa med några droppar whisky, gärna inte alltför rökig.

ribs
2. Glaze till BBQ
Bourbon har en naturlig sötma som gör den perfekt att använda till marinader och glaze. Blanda exempelvis med honung, soja, olja och chilisås. Magiskt gott.

kladdkaka
3. I kakan
Alla typer av chokladbakverk gör sig prima med lite bourbon i smeten. Kladdkaka, brownies, muffins. Bara att köra på.

cream
4. I grädden
Om du serverar en klassisk chokladkaka kan du pigga upp anrättningen rejält genom att hälla ett par droppar whisky i grädden. Gärna en mjuk irländsk variant, eller bourbon.

bacon
5. Bacon
Ta två matskedar bourbon och två matskedar lönnsirap. Doppa baconskivor i blandningen och kör in i ugnen tills de blir krispiga. Perfekt till äggröra och garanterad succé på nästa brunchbjudning.

ostron
6. Ostron
Här är det egentligen mer som separata upplevelser både whiskyn och ostronen kommer till sin rätt: ät upp ostronet råa, utan vare sig citron eller vinäger. Häll sedan upp whisky i det tomma ostronskalet och drick. Magiskt. Välj en whisky med bra sälta.

whisky_bottle
7. Whiskysås
En klassiker i Skottland: Häll 3-4 centiliter whisky i en panna och tänd på så att du bränner av den bittra alkoholsmaken. Tillsätt 1,5 deciliter grädde, salta och peppra. Reducera till såsen fått en tjock konsistens och servera till exempelvis grillad lax.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar