Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

70-talet revisited

Andreas Grube  |  Publicerad 2014-01-05 22:56  |  Lästid: 2 minuter

Söndagsmiddag med nära kära vänner idag. Och idag fick vår Schlemmertopf jobba – den underbart 70-taliga lergrytan min sambos föräldrar gav oss för några år sedan. Grym pryl verkligen: när väl förberedelserna är gjorda sköter den det mesta av jobbet själv i ugnen.

På menyn idag: Coq au vin efter ett grundrecept jag hittat i boken Lyxlagat i lergryta, skriven av Allt om mat-bloggaren och kokboksförfattaren Frederik Zäll. För övrigt en fenomenalt trevlig snubbe som dessutom är skicklig videoregissör (som jag haft äran att jobba med back in the days) och gitarrist i bandet Eskobar.

(Hallå – ni minns väl den här megahiten?:)

Kyckling, solovitlökar, timjan, persilja och vitpeppar körs ner i grytan tillsammans med en hel flaska vin, och efter ungefär en och en halv timme får anrättningen sällskap av morötter, kantareller, steklökar och rökt sidfläsk. Äts i djupa tallrikar, med krispig baguette för att suga upp all sås. Galet gott!

coq520

Och så här smarrig ser den ut när den är klar.

Bästa vinet till den här rätten är helt klart Côtes du Rhône från Guigal (nr 2011, 101 kr). En flaska ner i grytan och sedan samma vin i glasen till middagen.

Det här vinet är för övrigt ett riktigt toppfynd! En stabil klassiker som år efter år levererar riktigt mycket vin för pengarna: mörka bär, lite peppar, vanilj, och en schysst syra. Passar till de flesta rätter på nöt, lamm och fläsk, men gör sig också utmärkt till exempelvis grillad tonfisk. Perfekt husvin – bara att bunkra upp.

guigal520
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 15:35