Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

A match made in heaven

sauternes_foiegras

Det finns ett gäng klassiska mat- och vinkombinationer som aldrig slår fel – smaker som du bara måste uppleva innan du dör. Jag tänkte tipsa om några av mina personliga favoriter här lite då och då.

Idag: Sauternes och foie gras!

Annons

Jag vet, man kan verkligen ha åsikter om foie gras, det är knappast den vackraste av produktionsmetoder. Men – idag blundar jag helt sonika för det, må jag så brinna i helvetet.

Sauternes är en del av Bordeaux i Frankrike där man producerar söta vita viner av druvor som angripits av så kallad ädelröta, vilket gör att sockret i druvjuicen koncentreras. Resultatet är himmelskt goda viner med smaker av bland annat honung, aprikos och persikor.

Bra exempel på bra Sauternes i vettig prisklass är till exempel Château Grillon (nr 4115, 129 kr), Castelnau de Suduiraut (nr 3690, 159 kr) eller Château de Levant (nr 4153, 109 kr). Prova!

Även ungerska vinet Tokaji levererar ungefär samma typ av smakupplevelse, även om jag tycker att Sauternes i regel är elegantare och mer välbalanserade.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar