Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Alla hjärtans dag – i dryckens tecken

valentines_champagne
På lördag är det som bekant Alla hjärtans dag. Och ok, måste vara ärlig här: jag tycker mest bara att Alla hjärtans dag är kommersiellt dravel och ett löjligt påhitt – kärleken ska väl firas alla dagar?

Annons

Men, vill såklart göra vad jag kan för att förgylla dagen och slå ett slag för kärleken. Så här kommer mitt förslag på den perfekta Alla hjärtans – med bra och passande dryck i fokus under dygnets alla timmar:

9.00: Väck din älskade med ett glas bubbel, givetvis rosé. Vill du satsa på lyxvarianten så gå på Moët & Chandon Rosé Impérial (nr 7598, 431 kr), men annars är Blason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut (nr 7687, 101 kr) ett bra budgetalternativ.

moet_rose
11.00: Leta upp ett skönt brunchhak, gärna ett som serverar Eggs Benedict av klass. Sitt lugnt och länge och sippa på en Bellini (2/2 champagne och 1/3 persikojuice) eller varför inte en Virgin Mary om du vill ha ett alkoholfritt alternativ.

15.00: Gå en riktigt lång promenad för att få brunchen att sjunka undan. Slå er sedan ner på en utomhusbänk någonstans och plocka fram eftermiddagens hemliga vapen – en termos med hemgjord varm choklad.

Självklart ska den göras med äkta choklad, enkelt och gott: Häll 4 dl mjölk och 1 dl grädde i en kastrull, bryt ner 100 gram mörk mjölkchoklad och värm tills chokladen smält. Om du vill kan du även ha i några korn salt för att ge chokladen en tvist.

17.00: Hemma igen, och dags för en liten cocktail medan maten lagas. Jag föreslår en Honey Suckle – honungslen och sensuell men med ett bett av lime på toppen: Blanda 5 centiliter mörk rom (till exempel Havana Club Anejo Reserva (nr 301, 267 kr)), 2 centiliter limejuice och 2 cnetiliter flytande honung i ett martiniglas.

19.00: Middag! Satsa på något lätt, som till exempel en majskyckling med knaperstekt skinn, en mustig buljong och ugnsrostade rotsaker. Och vad passar bättre till det än en pinot noir med sötbäriga toner av smultron och jordgubbar. Vill du satsa lite extra så gå på Côte de Nuits Village (nr 4626, 201 kr), alternativt Saint Clair (nr 16015, 111 kr) från Nya Zeeland om du vill ha något billigare.

louis_max_pinot
Till efterrätt serverar du förslagsvis en riktigt mustig och rik chokladfondant och häller upp ett gott glas portvin – erotik i flytande form. Klassiska Grådask Tawny (nr 8089, 170 kr) är ett prima val, eller annars Quinta do Vallado (nr 92151, 301 kr) om du vill slå till på något extra.

22.00: Avrunda dagen som den började – med champagne. Plocka fram resten av morgonens flaska och låt bubblorna pigga upp. Flaskan behåller sin mousse utmärkt under en dag i kylskåp, men använd gärna en champagneförslutare om du vill vara säker på din sak.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar