Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Allt du behöver inför gin & tonicdagen!

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-04-08 09:03  |  Lästid: 2 minuter

gt-dagen_checklista
Jag tillhör den skaran som tycker att gin & tonic är en av världens bästa drinkar – som således bör drickas ofta. Men eftersom det idag, lördagen den 9 april, är det den internationella gin & tonicdagen är det såklart läge att satsa lite extra. Här kommer lite bra tips:

Först och främst, checklistan! Se till att du har det här hemma:
Gin, såklart. Mina personliga favoriter i bassortimentet är Tanqueray (nr 10239, 279), Bombay Sapphire (nr 109, 299 kr) och Hendrick’s (nr 81679, 439 kr), men det finns många andra bra också. Lägg den i kylen redan idag så att den är kall och härlig till imorgon.
• En bra tonic. Fentiman eller Fever-Tree tycker jag är bäst, men en klassisk Schweppes funkar också. Ska också vara rejält kall.
Is. I mängder! Och gärna stora solida bitar som håller drinken kall länge och inte vattnar sönder för fort.
Garnityr. Både citron, lime och apelsin är bra att ha, men eftersom det är kul att experimentera tycker jag att du också ska köpa på dig blodgrape, äpplen och färska örter som mynta, timjan och basilika.
• Rätt glas. Glaset är superviktigt, både för att aromer och smaker ska komma till sin rätt, men också för känslan. Och kom ihåg, det är stora ballongglas som gäller, inte highballglas! Ett klassiskt bourgogneglas är till exempel alldeles lysande.

Receptet då? Nja, där får smaken avgöra, och det beror ju också lite på vilken ginsort du har och hur aromatisk den är. Men en bra grund att utgå ifrån är: en del gin och två delar tonic, och sen är det upp till var och en att bestämma storleken. Vad gäller garnityr är mitt tips är alltid att pressa ner citrussaft sist av allt, så att du kan smaka av drinken och balansera upp syran rätt.

Simple as that...

Men som sagt, experimentera är också kul, och här är två recept skapade av Richard Man – vald till "Årets Branschförbättrare" vid senaste Bartender's Choice Awards – som jag gillar. Richard har använt Bombay Sapphire i sina recept, men det fungerar även med annan gin.:

Gin & Tonic "Oriental Express"
5 cl gin
10 cl tonic
Servera i stor kupa med hög fot fylld med is. Pressa i lime. Garnera med den pressade klyftan, en tunn skiva ingefära och lite mynta.

Gin & Tonic "Spring Thyme"
5 cl gin
2 cl St-Germain fläderlikör
10 cl tonic
Servera i stor kupa med hög fot, med mycket is. Garnera med en skiva blodgrape och ett litet knippe färsk timjan.

Skål!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 13:22