Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Box till sommaren? Här är bästa valen

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-05-26 12:20  |  Lästid: 2 minuter

sommar_boxar_tips
Härförleden satt jag nere i Systembolagets provningsbunker och testade lite sommarnyheter. På samma provning fanns även ett stort antal nya boxar, och runt omkring mig stönades det av uppgivelse bland mina vinkollegor: ”vilket jäkla rävgift”, ”sorgligt att man ska behöva sitta och dricka sån skit” och liknande kommentarer yppades runt borden.

Min självklara tanke var snarare – strunta i det då, varför hålla på med boxar överhuvudtaget?

För ja, jag tycker att man till varje pris ska undvika boxträsket. Vinerna smakar generellt sämre, och charm- och romantikfaktorn är lika med noll. Kalla mig gammalmodig snobb, men jag vill ha riktiga glasbuteljer – och framför allt vill jag dricka goda viner.

När så mina kära redaktörer här på Café hörde av sig och ville ha en liten boxspecial försökte jag först slingra mig som en hal liten ål. Men efter viss övertalning bestämde jag mig för att ta mig an uppgiften som en utmaning.

Och ja, jag har druckit ohyggligt mycket trista viner i mitt sökande efter ”bästa boxarna”. Och ja, jag tycker fortfarande att boxar bör undvikas. Att dricka flaskvis är både godare och mer hälsosamt – eftersom du sällan dricker lika mycket.

Men jag är inte heller fullkomligt dum i huvudet, jag fattar också att boxar fyller en praktisk funktion på båtar, husvagnar och i skärgårdshus under sommarsemestern. Så, i det fall ni är ute efter boxvin – här har ni mina bästa tips.

RÖDA:
Crozes Hermitage Cave de Tain (nr 2189, 279 kr, 2000 ml). Framfusigt vin på syrahdruvan, som bjuder på mycket björnbär, svartpeppar, viol och lakrits.

Terre de Mistral Côtes du Rhône Organic (nr 10682, 249 kr). Örtig , pepparkryddig med bäriga smaker av hallon och björnbär tillsammans med lite choklad och lagerblad.

Periquita Reserva (nr 2560, 249 kr). Väldigt fruktdrivet vin, men som faktiskt bjuder på en viss fatkänsla, tillsammans med plommon, körsbär och ett stänk kakao.

VITA:
Petit Chablis Ropiteau (nr 2150, 299 kr, 2000 ml). Frisk och läskande syra och klassiska chablissmaker som gröna äpplen, citrus och en lätt mineralisk ton.

Brochet Facile Sauvignon Blanc (nr 2267, 239 kr). Krispig och väldigt aromatisk sauvignon blanc med doft och smak av krusbär, nässlor och gröna äpplen. Bra som aperitif.

Les Fumées Blanches (nr 22139, 235 kr). Också en sauvignon blanc, men med lite mer sötfruktiga nyanser av mogna päron och fläder. Viss sötma som gör att den fungerar bra till ostbrickan.

ROSÉ:
Puychéric Syrah Rosé (nr 2209, 199 kr). Klassisk rosé: här finns smultronen, hallonen och blodgrapefrukten. Hyfsat bra syra, vilket ger en fräsch totalupplevelse. Servera gärna rejält kallt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 12:10