Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Champagnefynden du ska hålla ögonen på

michel_genet
Igår var jag en sväng på den så kallade Champagnedagen i Stockholm – en provning där både etablerade jätteproducenter och små och mindre kända champagnehus fanns representerade.

Jag fokuserade på att testa igenom både för mig helt nya märken och några som man inte hittar så lätt här hemma i Sverige. Här är höjdarna:

Annons

Dagens största smakupplevelse bjöd den lilla producenten Michel Genet på. Både instegsvinet Brut Classic (nr 77094, 301 kr, BS) och framför allt prestigeskumpan Brut Prestige 2006 (nr 77490, 551 kr, BS) var alldeles lysande.

Champagne Gosset är ett mer välkänt märke, men där jag inte tidigare testat hela portföljen. Här är det framför allt Brut Grand Millésime 2004 (nr 82190, 599 kr, BS) som står ut, men även Blanc de Blancs NV (nr 77477, 549 kr, BS) bjuder på finfin kvalitet.

Producenten Diebolt-Vallois bjuder över hela rangen på champagne med en oerhört krämig mousse – supergott! – och här kan jag verkligen rekommendera Prestige Brut (nr 7723, 369 kr), en mycket bra skumpa i det billigare segmentet.

En annan för mig helt okänd producent var Ernest Rapenau. I Systembolagets fasta sortiment finns deras Brut (nr 7300, 219 kr): en lite märklig men god champagne med toner av söta röda äpplen och lite sötlakrits. Kanske aquired taste på den, men jag tyckte den var rolig. Inte minst till det facila priset.

dom_perignon_2005
Foto: Ivan da Silva för Zap PR
Testa även:
Förra veckan fick jag förmånen att prova Dom Pérignons nya årgång 2005. Den finns inte på Systembolaget, men stöter du på den någonstans rekommenderar jag att prova – eller kanske till och med investera i en flaska. Rejält stort och generöst med massor av frukt, blommor, mineral och en härlig kryddighet. Fungerar absolut att dricka redan nu, men klarar utan problem åtminstone tio år i källaren.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar