Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Dos and don’ts på krogen – 6 tips

flaskor

Jag vet många i min vänkrets som fortfarande blir lätt nervösa av att gå på krogen, och framför allt då av processen med att beställa vin. Onödigt! Här är sex små tips att ha i bakhuvudet nästa gång det är dags:

Annons

Välja rätt vin?
Om du inte vet exakt vad du vill ha, eller vad som faktiskt passar bäst till maten – fråga! Var inte onödigt stolt, utan våga be om hjälp. På köpet kommer du säkerligen att få massa bra och kul information om vinet och producenten.

Lukta på korken?
Nej, låt bli det om du vill undvika amatörstämpel. Att lukta på korken fyller ingen funktion över huvud taget när det gäller att bedöma ett vin. Däremot: ta gärna en titt på korken och kolla att den är i gott skick. En porös och helt igenom vinindränkt kork kan till exempel tyda på att vinet skadats av för mycket luft.

korkar
Klaga på temperaturen?
Ja! Jag säger det igen, med emfas: JA! Att exempelvis få en Bourgogne serverad runt 23 grader sabbar hela upplevelsen. Be helt enkelt om att få vinet nerkylt i sådana lägen, det går relativt fort med hjälp av en ishink eller liknande.

Flaska eller glas?
Flaskor på bordet är ju alltid charmigast. Att kunna titta på etiketten, känna på tyngden och läsa av information förgyller upplevelsen. Och om vinet passar flera runt bordet så är det bara att köra. Men om rätterna ni tar in har helt olika profil föreslår jag istället glas för att maximera upplevelsen.

Skicka ut ett äckligt vin?
Nej sorry, det har du faktiskt ingen självklar rätt till. Om inte vinet är defekt såklart – då ska du ju få ett nytt på två röda. Men annars: har du gjort ditt val får du stå ditt kast. Vissa restauranger kan vara schyssta nog att låta dig byta ändå, men det är knappast något du kan kräva. Ställ inte till en scen.

En specialare!
Är du sugen på vin på glas är det alltid ett hett tips att fråga om det råkar finnas något kul som inte står på dagens glaslista. Inte sällan finns en liten slurk av något gott – en öppnad provflaska, något överblivet, något tillbakaskickat – som du kan bli erbjuden om du bara vågar ställa frågan och vara lite nyfiken.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar