Hoppa till innehåll

En djupdykning i Mackmyra

Igår var jag och gjorde ett besök på Mackmyra whiskydestilleri i Gävle. Förutom den klassiska rundturen ingick såklart en rejäl provning, vilket alltid är lärorikt och intressant – inte minst när man som jag i det här fallet tidigare bara testat ett par tre olika sorter ur deras numera digra portfölj. Inte minst är det … Continued

mackmyra_tunnor

Igår var jag och gjorde ett besök på Mackmyra whiskydestilleri i Gävle.

Förutom den klassiska rundturen ingick såklart en rejäl provning, vilket alltid är lärorikt och intressant – inte minst när man som jag i det här fallet tidigare bara testat ett par tre olika sorter ur deras numera digra portfölj.

Inte minst är det sjukt intressant att få testa rådestillatet, alltså den råsprit som är själva råvaran som sedan får smak, färg och karaktär av fatlagringen. I rådestillatet avslöjas ofta själva kärnan i ett destilleris karaktär. Och i Mackmyras fall är det, i min gom, en tydlig sötma och fruktighet, tillsammans med en mintig fräschör.

Tyckte att provningen höll en genomgående hög nivå, men ett par sorter stack ut lite extra: Dels deras rökiga baswhisky Svensk Rök (nr 408, 460 kr) som faller mig på läppen genom en väldigt balanserad och elegant rökighet, dels den väldigt limiterade Moment Malström (nr 40414, 1 195 kr, BS) som jag tycker har en fin pepprighet i kombination med söt fruktighet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.