Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

En smaklek med döden

masa260För första gången i mitt liv har jag nu fått äta den mytomspunna blåsfisken, under en lunch på restaurang Masa här i New York. Fisken innehåller alltså ett gift som heter tetrodotoxin, som sägs vara ett av de starkaste djurgifter människan känner till – ett milligram räcker för att döda en människa.

Annons

I Japan kallas fisken Fugu och är en delikatess som bara får hanteras av välutbildade sushimästare som inte darrar på handen. Så här långt under 2000-talet har cirka 25 personer dött i Japan efter att ha ätit blåsfisk som skurits fel.

Fuguns lever ska vara den allra mest giftiga delen eftersom det mesta av giftet koncentreras just dit. Lustigt nog var just levern den godaste  rätten under hela måltiden! (Obs, när jag stoppade den lilla delikatessen i munnen var jag inte medveten om exakt hur farlig just levern kan vara – jag är generellt inte en dumdristig kicksökare…)

Som havets foie gras kan man säga att den smakade. Lent, mjukt, krämigt. Smälte i munnen. Vill äta igen.

Jag mår dock fortfarande prima (kommer doningarna och kramperna först ett dygn senare!?) och litar fullkomligt på chef Masa Takayamas erkända hantverksskicklighet.

Tyvärr rådde fotoförbud på Masa, men jag fick i alla fall knäppa en bild på Masa himself innan vi lämnade.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar