Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Fan av Pinot? Spana in Nya Zeeland!

coudy_bay

Visst, Bourgogne är kungariket när det handlar om Pinot Noir – denna sköra, eleganta och svårjobbade druva som kan ge så oerhört maginifika viner.

Men det finns Nya världen-länder som flåsar fransmännen i nacken. Nya Zeeland är ett sådant land och pavan som jag korkade upp i dag, Cloudy Bay (nr 95025, 239 kr) från Marlborough (ett av landets absolut mest högkvalitativa vindistrikt), är ett toppexempel på det. Riktigt bra syra, mogna jordgubbar och hallon tillsammans med en dos örter och till och med ett stänk choklad.

Annons

Som så ofta i Nya världen har det här vinet en mer mogen och något mer syltig stil (och lite högre alkohol) än ”originalen” i Bourgogne.

Som ackompanjemang lagade jag majskyckling med potatis- och jordärtskockspuré, rotfrukter i kycklingbuljong och baconlindade brytbönor – ett recept jag hittade i den eminent pedagogiska boken Michels mat & vin av Michel Jamais.

Andra bra Nya Zeeland-Pinot som är värda att kolla in är bland annat Saint Clair (nr 16015, 109 kr) och Rua (nr 6265, 159 kr).

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar