Hoppa till innehåll

Fem etiketter som fick nobben i Sverige

Att få in en produkt i Systembolagets sortiment innebär stor ekonomisk framgång. Men vägen dit är snårig. Visste ni till exempel att bolaget granskar alla etiketter – och kan godkänna eller underkänna en produkt från att säljas. Här är fem exempel på etiketter som fått nobben: 1. Fubar Det lilla bryggeriet Tiny Rebel fick rött … Continued

Att få in en produkt i Systembolagets sortiment innebär stor ekonomisk framgång. Men vägen dit är snårig. Visste ni till exempel att bolaget granskar alla etiketter – och kan godkänna eller underkänna en produkt från att säljas.

Här är fem exempel på etiketter som fått nobben:

fubar
1. Fubar
Det lilla bryggeriet Tiny Rebel fick rött ljus för den här produkten – på grund av kulhål och en handgranat på etiketten.

ochetti
2. Renato Ratti Ochetti
Bilden till vänster är originaletiketten: en 1700-talssoldat med någon slags gevär i handen. Men se, det gick inte för sig. Så i Sverige får soldaten numera istället stödja sig mot en vandringsstav.

lust
3. Lust
Amager Bryghus släppte en serie öl inspirerade av de sju dödssynderna. Etiketten till Lust – föreställande en mangainspirerad tecknad kvinnofigur – ersattes i Sverige med ett svart fält.

Bollinger_007_pistol
4. Bollinger James Bond
James Bond och champagnehuset Bollinger har en lång gemensam historia, och till lanseringen av Skyfall släpptes en jubileumsutgåva av champagnen. Men i Sverige fick flaskan inte säljas i sitt ursprungsskick – notera den stiliserade loggan av en pistol i 007. Istället sattes helt sonika en svart klisterlapp över pistolen.

gruvarbetare
5. Lager No 1
Den här etiketten från Höganäs bryggeri (bildcredit hd.se) fick tummen ner eftersom bakgrunden är en gammal bild som föreställer sotiga gruvarbetare – och det är inte tillåtet med någon som helst koppling mellan arbete och alkohol.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.