Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Fem etiketter som fick nobben i Sverige

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-03-03 14:20  |  Lästid: 2 minuter

Att få in en produkt i Systembolagets sortiment innebär stor ekonomisk framgång. Men vägen dit är snårig. Visste ni till exempel att bolaget granskar alla etiketter – och kan godkänna eller underkänna en produkt från att säljas.

Här är fem exempel på etiketter som fått nobben:

fubar
1. Fubar
Det lilla bryggeriet Tiny Rebel fick rött ljus för den här produkten – på grund av kulhål och en handgranat på etiketten.

ochetti
2. Renato Ratti Ochetti
Bilden till vänster är originaletiketten: en 1700-talssoldat med någon slags gevär i handen. Men se, det gick inte för sig. Så i Sverige får soldaten numera istället stödja sig mot en vandringsstav.

lust
3. Lust
Amager Bryghus släppte en serie öl inspirerade av de sju dödssynderna. Etiketten till Lust – föreställande en mangainspirerad tecknad kvinnofigur – ersattes i Sverige med ett svart fält.

Bollinger_007_pistol
4. Bollinger James Bond
James Bond och champagnehuset Bollinger har en lång gemensam historia, och till lanseringen av Skyfall släpptes en jubileumsutgåva av champagnen. Men i Sverige fick flaskan inte säljas i sitt ursprungsskick – notera den stiliserade loggan av en pistol i 007. Istället sattes helt sonika en svart klisterlapp över pistolen.

gruvarbetare
5. Lager No 1
Den här etiketten från Höganäs bryggeri (bildcredit hd.se) fick tummen ner eftersom bakgrunden är en gammal bild som föreställer sotiga gruvarbetare – och det är inte tillåtet med någon som helst koppling mellan arbete och alkohol.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-03-03 14:36