Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Fem skäl till varför champagne är bra för dig

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-11-19 10:57  |  Lästid: 2 minuter

champagne_forskning
Champagne är inte bara förbannat gott – och en dryck som kan skänka en känsla av lyx och välbehag till den gråaste vardag. Genom åren har forskare dessutom kommit fram till att champagne har ett antal egenskaper som kan vara bra för hälsan (givetvis, som alltid, vid måttligt intag).

1. Bra för hjärtat
Vanligtivis pratar man ju om att ett måttligt intag av rödvin ska vara bra för hjärtat. Men faktum är att studier visat att champagne ska ha precis samma positiva effekter. Champagne innehåller, precis som rödvin, olika antioxidanter som kan sänka blodtryck och kolesterol, samt hindra blodkärlen från att klogga igen.

2. Bra för minnet
Champagne innehåller en sorts protein som hjälper till att förbättra minnesförmågan, och vissa forskare hävdar att ett regelbundet måttligt intag av champagne kan bidra till att förhindra exempelvis demens. Champagne sägs också kunna boosta vår spatiala förmåga, det vill säga vår förmåga att uppfatta och agera med saker som händer runt omkring oss.

3. Bra för hyn
Visst, att tvätta ansiktet med champagne kanske både är onödigt dyrt och synd på goda droppar. Men faktum är att de antioxidanter som finns i champagnen kan detoxa huden, samtidigt som syran i vinet jämnar ut hudens nyanser. Särskilt gynnsamt ska det vara för personer med fet och oljig hy.

4. Kalorisnålt
Ett glas champagne innehåller färre kalorier än motsvarande mängd vitt eller rött vin.

5. Bubbeleffekten
Studier har visat att mousserande viner som champagne dricks i ett långsammare tempo än stilla viner. Bubblorna gör också att alkoholens effekt känns betydligt snabbare, vilket – förhoppningsvis – kan leda till ett mindre sammantaget intag.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar