Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Fem vintips till klassiska vardagsrätter

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-02-15 09:36  |  Lästid: 2 minuter

Februari, vab, kollektivtrafikkaos, jobbstress, dagishämtningar och influensor.

Vi är nog ganska många som inte riktigt orkar lägga tid på middagsmaten den här tiden på året. Men det går faktiskt att pigga upp även den enklaste vardagsklassiker med ett glas vin, om man nu vill det. Här är några tips:

spaghetti_meatballs
1. Spaghetti och köttbullar
Den här rätten har ju tydliga italienska förtecken, och här skulle jag korka upp en Chianti Classico, som ju ofta bjuder på smaker av soltorkade tomater och färska örter som salvia. Fungerar även om du bara kör ketchup som tillbehör, och blir kalas om du slänger ihop en mer ambitiös tomatsås med färska örter.
Vinförslag: Fonterutoli (nr 32229, 149 kr) eller Brolio (nr 2705, 129 kr)

ostburgare
2. Hamburgare med ost
Perfekt med ett syrahbaserat vin från Norra Rhône. De här vinerna bjuder på svartpeppar, färska örter och charkkaraktär vilket fungerar perfekt till burgaren, särskilt om du väljer en smakrik ost som lagrad cheddar.
Vintips: Côtes-du-Rhône (nr 2011, 109 kr) eller Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800, 144 kr)

pannkakor
3. Pannkakor med sylt eller färska bär
Varför inte gå loss på ett glas rosa bubbel? Det kommer att fungera alldeles utmärkt. Tänk bara på att det måste vara ett vin med hyfsad sötma för att kunna stå pall mot den söta sylten eller frukten.
Vinförslag: De Vergy Prestige Rosé (nr 5557, 75 kr)

blodpudding
4. Blodpudding
Min pappa var, minst sagt, verkligen ingen höjdare på att laga mat så blodpudding stod då och då på menyn hemma hos honom. Jag minns att han ibland unnade sig ett glas madeira till, en kombination som idag blivit något av en klassiker. Personligen kan jag även uppskatta ett glas snustorr tysk riesling för att bryta av mot de järniga blodsmakerna.
Vintips: Vintry’s Madeira Fine (nr 7882, 125 kr) eller A. Christmann Riesling (nr 5882, 129 kr)

fiskgratang
5. Fiskgratäng med räkor
Här är, för mig, det självklara valet en Chablis: chardonnaydruva, mineral, citrustoner och ytterst blygsamma ekfatstoner.
Vintips: Petit Chablis La Chablisienne (nr 5585, 119 kr) eller Chablis Premier Cru Fourchaume (nr 7457, 199 kr)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-28 12:29