Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Guide: Bästa vinhaken i Köpenhamn

Har tillbringat dagarna runt nyår i ljuvliga Köpenhamn – och givetvis blev det en del hängande på framför allt vinbarer. Tänkte att jag skulle dela med mig av några av favoriterna som jag tycker att ni definitivt ska kolla in nästa gång ni har vägarna förbi:

Annons

Ved Stranden 10: Fortfarande favoriten nummer 1 i min bok. Delvis på grund av den härligt strama, och samtidigt ombonat mysiga, inredningen och den supertrevliga personalen. Kul och stort utbud av vin på glas och här har man bortrationaliserat vinmenyn – här är det snacka sig fram som gäller. Är du osäker? Låt mannen bakom baren ge dig något blint – det kommer att vara sjukt gott.

R Vinbar: Pigg och rolig vinbar, dit du hellre ska gå om du är sugen på hela flaskor – utbudet på glas är väl sådär men mycket gott till hyfsade priser på butelj.

Nimbs vinotek: En av stans mest populära vinbarer just nu. Andas exklusivitet och är en av stans mest välsorterade när det gäller klassiker som Bourgogne och Bordeaux. Gott om roliga grejer på glas.

nimb520

Utöver de här tre topparna är även de här värda ett besök: Terroiristen, med fokus på ekologiska viner. Österreich Vin, om man som jag är lite hooked på Österrike (mycket intressant vinland – testa!). Malbeck, med inriktning på Argentina (därav namnet: Argentinas nationaldruva heter just Malbec). Serverar även rätt ok mat.

Däremot rekommenderar jag att ni undviker alla barer med ordet ”vinstue” i namnet. Det är mer bara som helt vanliga barer med vinhybris: generellt är utbudet skralt och ambitionsnivån låg.

En sak jag verkligen också gillar med vinbarerna i Köpenhamn är att på nästan alla ställen går vinerna att köpa med sig hem. Perfekt ju!

Och skulle man, mot all förmodan, inte hitta något roligt på vinbaren så har Köpenhamn även gott om bra vinbutiker. Personligen är jag väldigt förtjust i de gamla klassikerna, som Kjær & Sommerfeldt (där nyårschampagnen, en Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs inhandlades) och Otto Suenson, men det finns en hel uppsjö andra som är värda att kolla in: Theis Vine (som har som uttalat mål att vara bäst i Danmark på Bourgogne) och Enoteca Vinhandel (välsorterade framför allt när det gäller champagne) till exempel.

sommerfeldt520

Kjær & Sommerfeldt har bland annat en mycket imponerande Bordeaux-hörna där man lätt kan ruinera sig.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar