Hoppa till innehåll

Guide: Rätt temperatur på vinet

Jag har ju skrivit om vintemperaturer förut på den här sidan. Och det är verkligen viktigt: Rätt serveringstemperatur för rätt vin lyfter fram smaker och aromnyanser som annars går förlorade. Här är några grova riktlinjer för hur du bör tänka: Mousserande viner: 8-10 grader för torra varianter, 5-8 grader för söta och halvsöta. Söta vita … Continued

vin_temperatur
Jag har ju skrivit om vintemperaturer förut på den här sidan. Och det är verkligen viktigt: Rätt serveringstemperatur för rätt vin lyfter fram smaker och aromnyanser som annars går förlorade.

Här är några grova riktlinjer för hur du bör tänka:

Mousserande viner: 8-10 grader för torra varianter, 5-8 grader för söta och halvsöta.
Söta vita viner: 5-10 grader.
Torra vita viner: 10-12 grader. Om vinet är för kallt försvinner mycket av aromerna.
Rosévin: Tänk samma som med vita – 10-12 om de är torra, svalare om de är söta.
Lätta röda viner (till exempel Beaujolais eller Bourgogne): 14-16 grader.
Medelfylliga röda: 16-18 grader.
Fylliga röda: 7-20 grader.
Vita starkviner: Cirka 10 grader.
Röda starkviner: 15-18 grader.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.