Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Happy landing – starten på ledigheten

happy_landing
Vi har en tradition i familjen, en tradition som min morfar drog igång och som blivit smått synonym med ledighet och semester. Morfar själv är död sedan många år tillbaka men min mamma håller glatt liv i traditionen.

Annons

Vi kallar den happy landing, och den går kort och gott ut på att alla som anländer till sommarhuset i skärgården serveras en liten knapp av något starkt. Och det spelar ingen större roll om man kommer ut med morgon- eller kvällsbåten, det står alltid en happy landing till buds för den hugade.

Det handlar alltså om väldigt små mängder alkohol, men känslan är underbar eftersom det signalerar startskottet på en ledighet, oavsett om det handlar om flera veckors semester eller en kort helg. Den här lilla traditionen blir också alltid som en påminnelse om morfar, och jag kan fortfarade höra morfars röst när han, med busiga gammelmansögon bakom de flaskbottnade glasögonen, sa: ”det är bäst att du tar en i andra benet också, annars kommer du att gå snett och halta över berget”.

En sjukt humoristisk och festglad person min morfar. En annan av hans favoritkommentarer var, när jag höll fram en flaska whisky eller rom och frågade ”vill du ha en skvätt, morfar?” och han blixtsnabbt och med ett varggrin svarade ”fråga inte, du sinkar tid!”.

Glad sommar, morfar, wherever you are. Och skål.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar