Hoppa till innehåll

”Har stirrat min inre alkoholist i vitögat”

Min pappa var alkoholist. Något jag inte visste, eller kanske inte ville veta och förstå, förrän han gick bort. Förrän jag hittade honom död i sin säng. Borttynad, insjunken, krokig och lastgammal trots sina förhållandevis blygsamma 65 år. Jag vet att det bor en alkoholist i mig också. En alkoholist som gjort försök att slå … Continued

alkoholism_drickbart
Min pappa var alkoholist. Något jag inte visste, eller kanske inte ville veta och förstå, förrän han gick bort. Förrän jag hittade honom död i sin säng. Borttynad, insjunken, krokig och lastgammal trots sina förhållandevis blygsamma 65 år.

Jag vet att det bor en alkoholist i mig också. En alkoholist som gjort försök att slå sig ut och ta över min kropp. Jag har större delen av mitt vuxna liv vistats i miljöer där alkoholen flödat. Jag har varit på turnéer där det druckits i princip dygnet runt – och det har varit en självklarhet. För en musiker på turné är alkoholen ofta konstant närvarande. Det dukas upp i oändliga mängder i logen och ingen kollar snett på en om man tar några glas före en konsert. Snarare tvärtom, det förväntas att man ska dricka mycket alkohol.

Jag vet också att jag på många sätt älskar alkohol. Jag älskar bra viner, ett glas gott öl och välgjord sprit – och jag tycker också om känslan av harmoni, färgfilm och lugn som infinner sig efter ett par glas.

Men jag vet också att jag ligger oerhört mycket i riskzonen, som så många andra. Och jag vill inte bli alkoholist. Jag vill inte att min dotter ska växa upp med en alkoholist till far. Det är också en av de största anledningarna till att jag valt att studera dryck, att jag utbildat mig till sommelier och att jag dagligen skriver om dryck: jag vill dricka medvetet och kontrollerat. Jag vill dricka kvalitet istället för kvantitet. Och jag dricker hellre små mängder dyrt vin än stora mängder billigt.

En kompis kritiserade mig för att jag ofta skriver om dyrare viner i bloggen, det vill säga över hundra kronor. Men i min värld är det en betydligt större folkhälsogärning än Systembolagets försäljning av boxvin. Varför köpa fyra flaskor dåligt vin på box för 200 kronor istället för en flaska riktigt bra vin för samma peng? Både smaklökarna och levern blir lyckligare av den bättre flaskan.

Tycker därför också att Systembolagets jakt på seriösa näthandlare är bedrövligt fånig – eftersom de bland annat slåss med argumentet att näthandlare gör det enklare att få tag på alkohol. Snarare ger näthandlarna oss dryckesintresserade möjlighet att handla kvalitet och exklusivitet, viner som erbjuder något annat än det som går att få tag på genom bolaget.

Vill man ha tag i billig alkohol snabbt så är det ju snarare Systembolaget som är den enklaste och största leverantören.

Jag har sagt det förr och säger det gärna igen: lägg pengarna på mindre mängder – men bättre kvalitet.

Vid 41 års ålder har jag stirrat min inre alkoholist i vitögat ett flertal gånger. Men jag har aktivt valt att inte ge den personen utrymme. Jag har valt att fortsätta leva i en någorlunda sund relation med alkoholen. För att jag inte vill att mina barn en gång ska få uppleva samma sorgliga förfall som jag gjorde med min egen pappa.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.