Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Helgbuteljer: Bra barbera i tre prisklasser

helgbuteljer_barbera
Piemontes stora stolthet är ju – av helt rimliga skäl – Barolo. Men jag vill gärna slå ett slag både för Barolons lillasyster Barbaresco (som görs på samma druva; nebbiolo) och Barbera, som görs på druvan med samma namn. Och det är den sista av dem som jag vill fokusera på idag.

Annons

Barbera är en druva som tidigare har haft ganska låg status, men som nu börjat få ett uppsving igen. Den karaktäriseras inte minst av en ganska hög syra, mycket plommontoner och mjuka tanniner. Härliga och lättklunkade viner. Här är tre bra på Systembolagets hyllor – i tre olika prisklasser:

Briccotondo Barbera (nr 2773, 79 kr). En ganska lätt och i all sin enkelhet trevlig barbera. Inte minst om man ser till priset. Jag hittar mycket skogsbär, körsbär och en liten hint av choklad här. Passar bättre till lättare kötträtter, gärna fläsk.

Barbera d’Alba Superiore (nr 23071, 172 kr). Superiore är en term som i Italien inte antyder bättre kvalitet, utan högre alkoholstyrka och ofta även längre lagring. Det här är ett ganska kraftigt vin med mycket fatkaraktär, mörka bär, örter och lite kaffe. Gör sig bäst till mat, som till exempel en rustik och lite kryddig ragu.

Barbera Conca Tre Pile (nr 99442, 249 kr). Finns att hitta i vinkällarbutikerna, och är faktiskt en riktig höjdare. Rejält kaxig och koncentrerad med mycket frukt, körsbär, fatighet och mjukt smekande tanniner.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar