Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Helgbuteljer: Bra och billig Bordeaux

helgbuteljer_bra_billig_bordeaux

Bordeauxviner räknas generellt både till världens bästa – och världens dyraste. De där riktiga höjdarbordeauxerna kan en vanlig medelklasstjomme som jag bara drömma om att lägga vantarna på.

Men det finns en hel del schyssta viner i mer plånboksvänliga prisklasser som faktiskt ger en bra bild av vad Bordeaux kan vara. Här är tre som jag gärna rekommenderar:

Annons

Château Haut-Canteloup (nr 3994, 100 kr). Lite örtig och kryddig, med mycket plommon och svarta vinbär. Gjord mestadels på druvan merlot, vilket ger en fin rondör och fyllighet.

Vieux Château des Jouans (nr 3128, 119 kr). Ännu mer merlot i den här (90 %). Rejält fyllig med mogna mörka plommon, fat, vanilj, choklad och en lätt touch av tobak.

Château L’Ermitage (nr 2479, 121 kr). Fin fatighet, mogna mörka bär, en hint av kakao och tobak – och den för Bordeaux så typiska doften av cederträ. Riktigt välgjort och trevligt med lång fin eftersmak. Mer av den klassiska Bordeauxdruvan cabernet sauvignon i det här vinet.

Alla de här tre vinerna passar lysande med lite rejälare kötträtter. För mig blir det nästan alltid en och samma sak när jag korkar upp Bordeaux: en bra entrecôte, pommes frites och bearnaisesås. Gudomligt.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar