Helgbuteljer: Magnum till helgens stormiddagar
Är man ett litet gäng som ska ses och käka middag tycker jag att det absolut kan vara läge att köpa magnumflaska istället för två vanliga, inte minst för att det ger en härlig känsla av fest och lyx.
Utbudet på bolaget är inte direkt toppen när det gäller magnum, men det finns en del höjdare. Som de här:
André Clouet Grande Réserve (nr 7686, 599 kr). En ganska enkel champagne, men som bjuder på allt det man vill ha: frisk syra, mineralitet och smaker av nougat, grapefrukt och rostat bröd. Fungerar både till aperitifen och till förrätterna.
Crozes Hermitage Le Rouvre (nr 92333, 369 kr). Ett vin från Rhônedalen, gjort på hundra procent syrah, som bjuder på rejält pepprig kryddighet, röda och mörka bär, tydlig träkänsla, lagerblad och lite chark. Fungerar bäst till ganska rejäla kötträtter.
Le Volte dell'Ornellaia (nr 75751, 399 kr). Enkelt men schysst och rättframt vin med dofter och smaker av körsbär, tobak, kaffe och färska örter. Helt perfekt till en enklare pastarätt med polarna.