Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Helgbuteljer: Plånboksvänliga Bourgogne

budgetbourgogne520

Dyrt, exklusivt – och sjukt gott. Att dricka viner från Bourgogne är vanligen en riktigt dyr historia; här produceras några av världens absolut högst prissatta viner.

Men vill man få ett hum om vad Bourgogne handlar om – den aptitretande syran, de mjuka röda bären och den härligt örtiga kryddigheten på toppen – utan att ruinera sig finns några stycken riktigt trevliga pavor på Systembolaget för under tvåhundringen:

Annons

Bourgogne Cuvée Margot från producenten Olivier Leflaive (nr 5447, 135 kr). Inget annat än ett fynd. Frisk, bärig, örtig. Massor av smultron och körsbär, utan att bli vek eller för saftig.

Beaune Premier Cru från Louis Jadot (nr 96125, 191 kr) är en något kraftigare pjäs, där hallonen och körsbären får sällskap av aningen tobak och muskot.

Bourgogne Rouge Cuvée Saint-Nicolas från Patriarche (nr 5471, 181 kr) är nyanserad och strukturerad, och har en liten touch av vanilj och choklad på toppen av de tydliga jordgubbarna.

Alla de här tre är gjorda på Bourgognes stolthet Pinot Noir och gör sig allra bästa till lättare maträtter på fisk, fågel eller fläsk. Saint-Nicolasen är så pass stursk att den också kan sällskapa med en bit lamm.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar