Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Helgbuteljer: Tre bra röda – i helt olika stilar

Publicerad 2016-01-29 09:17 | Uppdaterad 2016-07-28 12:30  | Lästid: 2 minuter | Andreas Grube

helgbuteljer_v4
Ett glas vin är, som bekant, inte bara ett glas vin. Mängden variationer och stilar är enorm, vilket också är vad som gör vinvärlden så fascinerande.

Idag tänkte jag därför servera tre franska flaskor rött i helt olika stilar, från ett lätt och ”snällt” till ett kraftigt och stort. För dig som ännu inte riktigt kommit underfund med vilken stil av vin du gillar mest kan det också vara ett intressant sätt att kalibrera smaklökarna och testa vad som får munnen att jubla lite extra.

Cuvée Margot Bourgogne (nr 5447, 154 kr). Ett vin gjort på pinot noir. Ljust röd färg och en smak som karaktäriseras av lätthet och elegans. Hallon, lingon, färska örter och en gnutta nymalen svartpeppar dominerar. Ett vin som i allra högsta grad kan drickas på egen hand, gärna serverad svalt runt 15 grader, eller till lättare rätter på fågel eller fisk.

Cave de Tain Crozes Hermitage (nr 2815, 106 kr). Det här vinet är gjort på hundra procent syrah, en druva som brukar karaktäriseras av peppriga, örtiga och lite köttiga toner. Så också här, men man kan även upptäcka tobak, björnbär, viol och lite lakrits i doft och smak. Bra ”grytvin”, gärna på vilt eller lamm.

Château Bouscassé (nr 2204, 125 kr). Gjort framför allt på druvan tannat, blandat med cabernet sauvignon och cabernet franc. Rejält kraftigt vin med tuffa tanniner och mycket fatkaraktär, tillsammans med mörka bär, tobak, choklad och lagerblad. Kräver en kryddig bit kött med feta tillbehör för att komma till sin rätt.

Dela på Facebook
Tweeta