Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Helgbuteljer: Tre trendiga Priorat

helgbuteljer_priorat
Nu i veckan var jag på en mycket intressant masterklass och provning helt och hållet dedikerad till Priorat, detta supertrendiga spanska vindistrikt strax sydväst om Barcelona. Rätt kul viner det här – även om de kostar en del – och generellt med riktigt hög ambitionsnivå och kvalitet.

Annons

Smakmässigt är de tydligaste karaktärsdragen frukt, bär och en form av stenig mineral (tänk dig att du lägger tungan mot en regnvåt berghäll).

Här är tre schyssta exempel på Priorat. Matmässigt är det rejäla köttbitar med kryddiga tillbehör som gäller för att matcha de här stora vinerna:

GR-174 (nr 2770, 139 kr). Egentligen inget toppenexempel på urtypisk Priorat, utan mer en kommersiellt gångbar och hyfsat billig (för regionen) introduktion. Men ett bra vin, som är lätt att få tag i! Ganska fatigt, örtigt och bärigt, med viss rökig mineralitet i eftersmaken.

Les Terrasses Velles Vinyes (nr 99135, 269 kr). Bra exempel på Priorat i klassisk form: bra syra, snygga tanniner, massa blåbär, björnbär, lakrits, körsbär – och en rejält lång eftersmak där mineralkaraktären framträder extremt tydligt.

Scala Dei Prior Crianza (nr 81832, 221 kr, BS). Kanske acquired taste, men i min gom en succé: Det doftar stall och ladugård och smaken bjuder på massor av frukt och bär. Eftersmaken hänger kvar evighetslänge. Ett riktigt smuttarvin.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar