Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Helgbuteljer: Tre trendiga skottar

unaged_whisky

Whisky utan åldersangivelse är en trend på stark frammarsch. Och här har vi tre lysande exempel.

Själva idén med att skippa åldersangivelse på etiketten är helt enkelt att låta smaken avgöra när virren är klar – givetvis är även de här lagrade under lång tid. Men destillerierna vill slå sig fria från kraven; om whiskyn smakar perfekt efter elva år är det menlöst att tvingas låta den ligga ett år till bara för sakens skull. Bra tänkt.

Annons

The Macallan Amber (nr 441, 499 kr, 700 ml) är en nyhet på Systembolaget. Lätt och nyanserad i stilen, med smaker av torkad frukt, örter och lite knäck. Lagrad på sherryfat.

The Naked Grouse (nr 466, 349 kr, 700 ml). Famous Grouse är en av de mest sålda whiskysorterna i Sverige och de senaste åren har de satsat hårt på nya varianter, som exempelvis den rökiga The Black Grouse. Naked Grouse, en blended maltwhisky, är enligt mig den roligaste i familjen. Smörkolig, örtig och med tydlig sötma.

Highland Park Cask Strength (nr 554, 299 kr, 350 ml) är en riktigt stöddig jävel med fin rökighet, tydlig fatkaraktär och fruktiga toner av päron, apelsin, vanilj och honung. Jag föredrar att spä den med en eller två droppar vatten.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar