Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Here we go again

Vilken följetong det här börjar bli… Nu ska alltså regeringen tillsätta en snabbutredning för att räta ut alla de frågetecken som fortfarande finns kring näthandel och hemleverans av alkohol, skriver Svenska Dagbladet idag.

Annons

Den här debatten tog ju verklig fart i somras när livsmedelsjätten City Gross meddelade att man skulle börja erbjuda hemkörning av vin i samarbete med vinsajten Winefinder. City Gross blev snabbt polisanmälda av Systembolaget med argumentet att den typen av verksamhet strider mot alkhollagen – men i november lades förundersökningen ner.

Oron från poltikerhåll är såklart att näthandeln ska urholka den restriktiva svenska alkolpolitiken, vilket givetvis är en viktig fråga. Men jag tror att den risken är liten, även om – som det står i SvD:s artikel – prognoser säger att uppemot 30 procent av alkoholen kan komma från kommersiella näthandlare om tio år.

Personligen näthandlar jag eftersom jag tycker att Systembolaget har brister i sitt utbud, inte för att det blir billigare. Och jag tror att så är fallet för de flesta som handlar via nätet: vill man ha tag i vin som exempelvis är lite mer udda, äldre, eller från små producenter är det många gånger nödvändigt att söka sig utanför Systemet.

Bulkviner och billiga boxar , det vill säga Systembolagets storsäljare, tror jag är en betydligt större bov än näthandel i ett alkoholpolitiskt perspektiv. Vad säger ni – för eller emot?

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar