Hoppa till innehåll

Kärv, bitter – och galet god

För att förgylla kvällens julstök korkade jag upp en flaska Cabernet Franc här hemma, en druva jag druckit alldeles för sällan genom åren men som jag nu blivit helt hooked på. Cab Franc delar mycket av sin smakprofil med den stora mäktiga Cabernet Sauvignon – som inte minst gjort sig ett världsnamn i Bordeaux – … Continued

cabernetfranc260

För att förgylla kvällens julstök korkade jag upp en flaska Cabernet Franc här hemma, en druva jag druckit alldeles för sällan genom åren men som jag nu blivit helt hooked på.

Cab Franc delar mycket av sin smakprofil med den stora mäktiga Cabernet Sauvignon – som inte minst gjort sig ett världsnamn i Bordeaux – men är aningen kärvare och samtidigt lite fräschare. Det finns en tydlig ton av druvstjälkar i Cabernet Franc-viner, vilket ger den här tydligt strama och aningen bittra upplevelsen. Grön paprika, örter och lingon är några typiska smaker som avslöjar druvan.

Kvällens vin för min del blev en Gabare från producenten Domaine Grosbois, som vi hittar strax öster om byn Chinon i Loiredalen, och som jag näthandlat via spännande och alerta vinhandeln Caviste. Funkade riktigt bra med den nygriljerade skinkan på knäckebröd.

Finns inte jättemycket renodlad Cabernet Franc från just Loire att hitta på Systemet, men för den som är nyfiken att prova tycker jag att exempelvis Les Caillotes från producenten Famille Amirault Grosbois (nr 2822, 99 kr) är ett bra köp.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.