Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Kärv, bitter – och galet god

cabernetfranc260För att förgylla kvällens julstök korkade jag upp en flaska Cabernet Franc här hemma, en druva jag druckit alldeles för sällan genom åren men som jag nu blivit helt hooked på.

Cab Franc delar mycket av sin smakprofil med den stora mäktiga Cabernet Sauvignon – som inte minst gjort sig ett världsnamn i Bordeaux – men är aningen kärvare och samtidigt lite fräschare. Det finns en tydlig ton av druvstjälkar i Cabernet Franc-viner, vilket ger den här tydligt strama och aningen bittra upplevelsen. Grön paprika, örter och lingon är några typiska smaker som avslöjar druvan.

Annons

Kvällens vin för min del blev en Gabare från producenten Domaine Grosbois, som vi hittar strax öster om byn Chinon i Loiredalen, och som jag näthandlat via spännande och alerta vinhandeln Caviste. Funkade riktigt bra med den nygriljerade skinkan på knäckebröd.

Finns inte jättemycket renodlad Cabernet Franc från just Loire att hitta på Systemet, men för den som är nyfiken att prova tycker jag att exempelvis Les Caillotes från producenten Famille Amirault Grosbois (nr 2822, 99 kr) är ett bra köp.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar