Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Lagra vin hemma? Så gör du!

Andreas Grube  |  Publicerad 2015-06-11 09:14  |  Lästid: 2 minuter

vinlagring_hemma
Vinlagring är en hel vetenskap, och det går att hitta hur komlicerade instruktioner som helst om perfekt flasklutning, temperatur och luftfuktighet. Men om man inte har möjlighet att bygga en riktig vinkällare utan bara vill förvara sina viner hemma på ett bra sätt utan att de förgås, hur gör man då?

Det är faktiskt inga konstigheter. Här är några bra saker att tänka på:

1. Ljus
Tänk på att flaskorna inte ska stå för ljust, direkt solljus kan skada vinet. Lägg flaskorna i en mörk garderob, i en skyddad hylla eller ett dunkelt hörn.

2. Lägg flaskorna ner
Viner med klassisk naturkork mår bäst av att förvaras liggande eftersom det håller korken fuktig och förhindrar att den torkar och börjar släppa in syre.

3. Temperatur
Viner mår egentligen bäst av en sval temperatur, gärna runt cirka 12 grader. Men om du inte har de svala möjligheterna gäller bara att tänka på att flaskorna förvaras någonstans där temperaturen åtminstone är ganska jämn, vinet mår inte bra av för stora temperaturskillnader. Återigen är garderoben ett bra tips.

4. Fukt
Optimal luftfuktighet för att förvara vin är runt 70 procent. I Sverige brukar luftfuktigheten inomhus ligga på runt 60 procent, vilket alltså är klart hyfsat för i alla fall en viss tids lagring.

Det här är grunderna du bör tänka på, sen är det upp till plånbok och utrymme hur mycket du har möjliget att lägga på din förvaring. Att köpa en vinkyl tycker jag är en prisvärd investering, men i annat fall föreslår jag återigen bara att du lägger in vinerna i en garderob.

Och – tänk på att det inte bara är svindyra viner som vinner på lagring. Drack nyligen en flaska av det tämligen enkla vinet Penfolds Koonunga Hill (nr 6253, 99 kr) som lagrats sedan 1990. Och det var hur gott som helst! Hade aldrig gissat på att det var ett så enkelt basvin, det hade utvecklats något alldeles fenomenalt.

Läs också: Håll koll på dina viner med CellarTracker

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar