Hoppa till innehåll

Lagrad öl – kul nyhet på hyllan just nu

Nyköpingsbaserade bryggeriet Nils Oscar släppte nyligen en intressant nyhet i Systembolagets exklusiva sortiment: Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale (nr 11701, 49,90 kr), en öl som lagrats ungefär ett halvår i ett ekfat som tidigare använts för att lagra den slovenska ”konjaken” vinjak. Det här är ett starkt öl (8,2 procent) med rejäl kropp och … Continued

nils_oscar_vinjak_barrel
Nyköpingsbaserade bryggeriet Nils Oscar släppte nyligen en intressant nyhet i Systembolagets exklusiva sortiment: Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale (nr 11701, 49,90 kr), en öl som lagrats ungefär ett halvår i ett ekfat som tidigare använts för att lagra den slovenska ”konjaken” vinjak.

Det här är ett starkt öl (8,2 procent) med rejäl kropp och bra maltighet. Här finns också gott om sötaktiga nyanser av sirap, marsipan, knäck, pomerans och dadlar. Jag brukar generellt ha svårt för öl med den här typen av alkoholstyrka, men jag gillar verkligen den här. Balansen sitter perfekt, och här finns också en frisk humlighet som piggar upp.

Perfekt öl att slå upp till ostbrickan, eller till inte alltför söta desserter, gärna med hasselnötter. Också snygg partner till klassisk svensk husman som pannbiff med lök.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.