Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Så väljer du rätt vin till sparrisen

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-04-27 09:07  |  Lästid: < 1 minuter

sparris
En grymt bra grej med våren är att man får börja äta alla primörer igen, inte minst sparris som ju är magisk så här års.

Men vad ska man ha i glaset? Sparris är en ganska svår råvara att kombinera med vin, och det är lätt att köra i diket. Anledningen är att sparrisen har en viss bitterhet i smaken, en bitterhet som kan förstärkas och bli rent av obehaglig tillsammans med vissa viner.

Jag tycker att ett av de mest klockrena vinvalen, framför allt till vit sparris, är grüner veltliner – till exempel Domaene Gobelsburg (nr 2775, 99 kr) eller Leth Familien Reserve (nr 76570, 119 kr). Lätta, friska men också fruktiga viner som blir en perfekt sparrispartner.

Även riesling är kanon till sparris, och jag tycker att så kallade "nya världen"-viner fungerar allra bäst eftersom de ofta har en fruktigare och fylligare stil. Kolla till exempel in Saint Clair Riesling (nr 6456, 115 kr) från Nya Zeeland.

Serverar du din sparris med smörstinn hollandaisesås, eller kanske fet prosciutto, kan det vara läge för en vit Bourgogne med lätt fatlagring. Testa exempelvis Blason de Bourgogne Mâcon-Villages (nr 2295, 99 kr) eller Montagny Premier Cru Les Coères (nr 2812, 179 kr). Den senare gör sig även kalas till grillad sparris.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-06 13:21