Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Mörker och rök i flytande form

dark_origins_highland_park

Nu på onsdag, den 1 oktober, släpps den här nyheten från Highland Park på Systembolaget: Dark Origins (nr 85129, 549 kr, BS).

Highland Park flirtar ju alltid med vikingamyter och de gamla kopplingarna till Skandinavien, och den här whiskyn är skapad som en hyllning till Magnus Eunson som grundade destilleriet i slutet av 1700-talet.

Annons

Och smaken då? Jo, Dark Origins är en mörkt mustig whisky med en smakbredd som fyller hela munnen. Den har en elegant, lätt men ändå påtaglig rökighet, viss sälta och en schysst sötma med inslag av torkad frukt och choklad. Whiskyn är till största delen lagrad på sherryfat, vilket ger fina toner av nötter och äpplen i doften. Den välbalanserade eftersmaken sitter kvar evighetslänge.

Summa summarum: En whisky för många tillfällen, och i min värld ett av de roligaste släppen från Higland Park. Dessutom mycket whisky för pengen.

Testa även:
Highland Park 25 YO (nr 70135, 2 199 kr), destilleriets mäktiga flaggskepp. Visst, den kostar en rejäl slant men så är det också en storslagen och komplex whisky. Jag hittar tydliga smaker av kanel, kardemumma, nötter tillsammans med en kärv havssälta, choklad och ett uns honung.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar