Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Möt Sveriges bästa bartender

Tadaa! Idag är det premiär för den intervjuserie med intressanta dryckesprofiler som jag ska köra här på bloggen. Och det är ingen dålig premiärgäst vi har.

Hon är en stark profil i Stockholms barliv, har varit med och satt hyllade ställen som Svartengrens, The Flying Elk och Kåken på krogkartan – och utsågs i december till Årets bartender på barbranschens egen prisgala Bartenders Choice Awards.

Annons

Drickbart presenterar stolt – Madeleine Rapp!

madeleine520

Vad betyder en titel som Årets bartender?

– Det betyder jättemycket för mig personligen eftersom det är folk som jag ser upp till och respekterar som har röstat fram mig. Det är såklart häftigt att bli uppmärksammad av bra folk man själv gillar.

Vad är det som gör dig till Sveriges bästa bartender?

– Att jag älskar at jobba hårt, att jag har ett starkt intresse, nyfikenhet, passion och en vilja att utvecklas, att göra och se nya saker. Och kanske framför allt att jag verkligen älskar att stå bakom baren och ge service, jag tror att det märks.

Var hittar man dig till vardags?

– Bakom baren på Nytorget 6 på Söder i Stockholm.

Hur hamnade du i det här yrket?

– Det var den klassiska vägen: jag tog studenten och hade inget jobb, och så fick jag höra att en nattklubb i Örebro där jag kommer ifrån sökte folk. Jag hade ingen aning om vad de behövde men jag ringde upp dem – och samma kväll gjorde jag mitt första pass. Sen så jobbade jag mig upp, från disken, serveringen, bar back till mina första barpass. Det viktigaste som kom ur det jobbet var att det väckte mitt intresse för mat och dryck.

Vad hände sen?

– När jag var 20 drog jag till Stockholm. Dels för att jag ville utvecklas vidare som bartender och kände att barbranschen i Örebro var för liten, dels för at jag bestämt mig för att gå en sommelierutbildning. Så jag jobbade runt lite först, byggde kontaktnät, och sedan pluggade jag på Restaurangakademien ett år samtidigt som jag jobbade.

Du har varit med och dragit igång ett gäng framgångsrika Stockholmskrogar – berätta!

– Ja verkligen, jag har haft turen att få jobba med grymt bra folk. Det började väl med att jag fick vara med och driva igång Collage 2006, det var en jättechans. Sedan har jag varit med i starten av bland annat Kåken, Svartengrens och The Flying Elk.

Vad är det som gör bartenderyrket så kul?

– Det är som att fråga Zlatan varför det är så kul med fotboll. Det handlar om att det här är mitt absolut största intresse, mitt liv. En restaurang är som en hel värld: människorna, maten, drycken, historierna.

madeleine260Vilken är Sveriges bästa bar?

– Det varierar för mig. En bra bar kan ju lika gärna vara en dive bar i en liten håla där man sitter och dricker ren sprit, men det kan också vara en exklusiv hotellbar på sextionde våningen i Tokyo. Det beror helt och hållet på vad jag är på för humör. Men i Stockholm måste jag nog säga Svartengrens, det känns som ett vardagsrum. Fördelen med att jag slutade jobba där är att jag kan hänga där privat nu istället. Gillar även Urban Deli på Nytorget.

Och världens bästa?

– Dutch Kills i Long Island i New York är min absoluta favorit. Alla dagar i veckan. En annan favorit just nu är Nomad, som ligger i det nya hotellet som Eleven Madison Park driver på Manhattan. Jag älskar den baren, inte minst för att personalen där är så grymt bra och att de verkar trivas så bra med sitt jobb. Det finns inget bättre än att gå en solig eftermiddag i New York, lite såsig efter en Bloody Mary-lunch, och slinka in i det luftkonditionerade mahognymörkret och få en perfekt gjord daiquiri som pick me up.

Vad kommer vi att dricka under 2014?

– Ur ett barperspektiv tror jag framför allt att folk kommer börja våga göra det de själva tycker om och tror på istället för att titta på andra. Konsumenterna blir bara mer och mer kräsna och vi i baren får vända det till vår fördel. Sedan tror jag att drinkar kommer bli en naturligare del av våra utekvällar, samtidigt som vi kommer göra mer riktiga drinkar hemma. Snackar vi sprittrender så är lågalkoholdrinkar något som växer, mer drinkar på till exempel sherry och vermouth istället för sprit.

Vad har du själv helst i glaset?

– Jag går ofta på klassikerna. Manhattan, daiquiri, margarita.

 Vad är det största no-no man kan göra som bargäst?

– Att bete sig illa, vara otrevlig och douchig. Om du är trevlig kommer du undan med mycket.

Bästa tipset till hemmabartendern?

– Det bästa är att bygga upp ett enkelt men smalt sortiment, grejer man kan använda till mycket. Om du köper till exempel gin, bourbon, ljus rom, angostura bitter och en röd söt italiensk vermouth så kommer du otroligt långt. En citron är alltid bra. Däremot kan du lika gärna använda en syltburk att skaka drinkar i istället för en dyr shaker.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Jag ska fortsätta att jobba hårt och resa mycket. Sen får vi se vad som händer! Blir nog lite gästspel här och där också, kanske i USA till exempel.

 

HÅRDA FAKTA:

  • Namn: Madeleine Rapp
  • Jobbar på: Nytorget 6 på Södermalm i Stockholm.
  • Följ på Instagram: @madeleinesolorapp

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar