Drickbart

Drickbart

Drickbart

Drickbart

Piemontes bortglömda höjdardruva

Andreas Grube  |  Publicerad 2016-01-19 09:37  |  Lästid: < 1 minut

pelaverga
Nebbiolo, barbera och dolcetto känner många till – allihop druvor bakom storslagna piemontesiska viner. Men det finns en till högintressant druva i området: pelaverga piccolo, eller kort och gott pelaverga.

Det här är en druva med lång historia, men som i dagsläget bara odlas av ett fåtal producenter, framför allt på kullarna runt byn Verduno i nordvästra Barolo. Och för alla som gillar pinot noirviner, eller för all del nebbiolo, så är det här en druva väl värd att spana in.

Det görs faktiskt både röda och vita viner på pelaverga, varav de röda helt klart är överlägset bäst. Elegant ljusröda i färgen och med nymalen vitpeppar, röda bär, rosenbladsdoft och frisk syra som främsta karaktärsdrag. Ett vin som ska serveras svalt, runt 14-15 grader, och med fördel kan klunkas på egen hand, men som också passar prima som vardagsvin till det mesta med italienska förtecken: pasta, pizza, chark och ost.

Såklart är det inte helt lätt att få tag på pelavergaviner i Sverige (skärpning, Systembolaget!). I nuläget är det så vitt jag vet bara vinbaren och näthandlaren Gaston som har pelaverga i sortimentet. Dels den röda Basadone från Castello di Verduno (en höjdare!) och den vita Bellis Perennis (inte lika intressant) från samma producent.

En annan producent som också gör förstklassig pelaverga är Comm. G.B. Burlotto. Bara att söka runt på nätet och handla hem, med andra ord.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar