Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Rätt temperatur – mer smak

vintemperatur_520
Ett av de enklaste och effektivaste knepen som finns för att lyfta vinupplevelsen till nya nivåer är att se till att vinet har rätt temperatur. Generellt dricker vi våra röda viner för varma, och de vita lite för kalla.

Annons

Rumstemperatur snackas det ju om när det gäller rödviner. Men rumstemperatur innebär inte mellan 20 och 23 grader som vi ofta har i våra centraluppvärmda svenska hem – temperaturen ska helst inte vara över 18 grader.

Om man drar ner temperaturen på det röda kommer det upplevas som fräschare, friskare, piggare och mer nyanserat. Vinet kommer helt enkelt mer till sin rätt. Omvänt gäller att om ett vin är för kallt försvinner mycket av smaknyanserna. Nio tio grader brukar vara lagom för vita viner.

Så, en enkel och handfast tumregel lyder: lägg in det röda vinet i kylen en halvtimme innan du ska servera det, och ta ut det vita vinet en halvtimme innan du ska dricka det. Testa – jag lovar att du kommer att märka skillnad!

Och kolla på etiketten, ofta står det vilken temperatur vinmakaren själv rekommenderar som serveringstemperatur. Vissa röda viner ska serveras så svala som elva tolv grader.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar