Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Så lär du dig att identifiera doft och smak

smakhjul_vin
Att lära sig känna igen och identifiera olika dofter och smaker i vin (eller annan dryck) kräver en del träning. Det handlar om att prova, prova, prova – och att göra det medvetet. Att verkligen känna och tänka efter för att hitta smakkopplingar.

Annons

Givetvis finns det också metoder för att lära sig. Den här typen av doft- och smakhjul som du ser här ovanför är till exempel ypperliga att använda sig av. Det finns massor av olika varianter att hitta med en enkel sökning på nätet.

Tekniken är enkel: Det handlar helt enkelt om att man först identifierar en övergripande smakgrupp, en ”paraplysmak”, till exempel frukt. Efter det går man djupare in i sensoriken och försöker istället att identifiera vilken fruktkategori det handlar – är det citrus, tropisk frukt eller stenfrukt?

Och när man har nått så långt kan man så småningom även börja gå in på detaljnivå och bestämma sig för om det handlar om citron eller lime, ananas eller melon, persika eller aprikos. Och så vidare.

Nyckeln är som sagt att verkligen prova vinet medvetet, att försöka tänka efter. Prova får du se, det går fort framåt när man väl har börjat lära sig.

Ett annat bra tips är också att alltid ”ha näsan med sig”, så att säga. Att dofta på allt du kommer åt – i mataffären, i naturen, hemma. På så sätt bygger du upp en bra bank av doft- och smakreferenser i huvudet.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar