Annons

Drickbart
Andreas Grube skriver om vin, sprit och öl för Café.

Annons
 

Så smakar ”världens rökigaste whisky”

octomore_7_1
”The world’s most heavily peated whisky series” kallas whiskyserien Octomore från Islaydestilleriet Bruichladdich. Nästa utgåva i serien – Octomore 07.1 (nr 4040801, 1 429 kr) som släpps imorgon torsdag som webbsläpp på Systembolaget – är verkligen inget undantag.

Annons

Den här whiskyn uppges vara ungefär fyra gånger hårdare rökt än den mesta andra whiskyn från Islay. För den som gillar sifferfakta kan nämnas att Octomore är rökt till 208 PPM. PPM står för Parts Per Million vilket är en enhet som används för att mäta fenoler – som ger rökigheten i whisky.

Men hur smakar den då? Orkar munnen med så mycket rök?

Den första smakupplevelsen är som att tugga på en hårt tjärad ekplanka, och det stramar rejält i tandköttet och kinderna. Kraftfullt är bara förnamnet…

Men – när den första käftsmällen av rök börjar skingra sig växer det fram toner av choklad, vanilj, kola och en citrusaktig fruktighet tillsammans med havssälta.

Den är duktig alkoholstark (59,5 %) så några droppar vatten rekommenderas varmt. Då kommer också lite mer sötaktiga tobaksdofter fram.

Knappast en whisky varken för alla eller för varje tillfälle. Men, för den som gillar rökwhisky, onekligen en stor och spännande smakupplevelse. Totalt släpps 700 flaskor i Sverige.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar